Het internet - verleden, heden, en toekomst.

Door Znorkus op donderdag 11 januari 2018 08:47 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 1.840

Lang, lang geleden, in de jaren 90, toen Nederland haar onschuld nog niet verloren had en surfen, chatten, of browsen gewoon nog "computeren" heette en vooral beoefend werd door puistige jongeheren met geringe sociale vaardigheden en een wiskundeknobbel, was internet een underground fenomeen. Per schoolklas waren er 2 a 3 jongens die er mee bezig waren, vaak de wat hoger opgeleide kinderen van welgestelde ouders met een didactische, zakelijke of tech-achtergrond. De gemiddelde persoon had geen idee wat een bestand of een folder of een pixel was, laat staan een web-adres. Het was dus nieuw en spannend. Het kwam vlak na de tijd van de BBS-en: de bulletin boards: een soort prive-intranetjes waar je apart op moest inbellen met je modem. Ik zie mezelf nog als 11-jarig jochie inloggen in het BBS van het tijdschrift KIJK - ergens moet ik nog een waarschuwingsbrief van uit mijn hoofd ene Baaijens hebben liggen waarin ik gesommeerd word te stoppen met 'computerhuisvredebreuk' door niet alleen met mijn eigen voornaam, maar ook met die van mijn moeder, mijn vader, mijn twee zusjes, en tenslotte met zelfverzonnen namen in te loggen om op die manier de maximale limiet van enkele honderden kilobytes te omzeilen.

Toen kwam er het internet - en dat was andere koek. Om te beginnen was alles in het Engels, net zoals MTV ook nog een echt buitenlandse zender was. Google bestond niet, Youtube bestond niet, noch Facebook, Instagram, geen Tweakers, geen nu.nl. Het was de tijd van het aanmaken van je allereerste emailadres. Er heerste in die tijd een spannend gevoel van het vanuit je oude vertrouwde huiskamer in je dorpje je plotseling aansluiten bij een wereldwijde community. Het had iets magisch, vooral bij de eerste live chat in ICQ, om de letters van de ander live te zien verschijnen op je eigen beeldscherm. Het waren de jaren van 'cyberspace' - een soort parallel universum van de electronische avantgarde, waar informatie vrij was, waar geen censuur was, waar je alles kon vinden, en met de meest fantastische mensen in aanraking kon komen. Het tijdschrift Wired berichtte over de ontwikkelingen binnen deze cultus, en in de C't las je hoe de Voodoo 2 met 16MB ram presteerde. Als je hoorde dat iemand internet had en er mee bezig was, wist je dat hij 'een van ons' was, en dat je ermee kon praten.

En het waren vooral een beetje gekke websites in die tijd. Het was de tijd dat het ontzettend stoer was om een eigen homepage te hebben - ik weet niet eens of die term nog gebruikt wordt. Je regelde dat bij je provider, je had 1mb de ruimte of iets dergelijks, en in Notepad (dat bestond toen ook al) typte je je eerste webcode in: <html>. Je maakte frames, je testte of de pagina ook op de voor die tijd hoge 800x600 resolutie werkte in Netscape Navigator ipv alleen in Internet Explorer 3 op 640x480.

Dat soort webpagina's zag er ongeveer zo uit. Tip: maak je browserscherm zo klein mogelijk dat alles er net nog inpast, voor de echte oude 1996-feel.

http://toastytech.com/evil/

Kortom het Internet bestond uit een verzameling vreemde individuen met vreemde en zelfgeknutselde websites. Google bestond niet, je kreeg dus 'links' van mensen die weer iets fantastisch gevonden hadden, anders hoorde je er gewoon niet van. Je had webkringen die naar elkaar doorlinkten. Wilde je toch zoeken, dan gebruikte je altavista, of metacrawler, of je probeerde ook het nederlandse Ilse. Het waren de dagen van Microsoft Hotmail, van MSN Messenger, en van ICQ: livechat, groepschat, online alerts, en file transfer! Wie uit die dagen herinnert zich niet het vertrouwde oh-oh! als er een 'vriend' online kwam. Social media, maar dan 25 jaar geleden.

Gamen gebeurde via Clanbase. Een geweldige website, waar games als quake en unreal hardcore gespeeld werden, het was nieuw, het was vet, en het was bittere ernst. Elke gamer had zijn installatie tot in de puntjes getweakt om de hoogste FPS die de server toeliet (en dat was nogal wat in de tijd van de CRT monitoren die niet gelimiteerd waren op 60hz) te halen - ook als dit betekende dat elk detail van textures in de muren opgegeven moest worden met r_picmip 5.

Tegenwoordig ziet Clanbase er zo uit: http://clanbase.org/

Het is een triest verhaal - en een voorbeeld en voorbode van waar ik in een volgend blog wat meer over wil vertellen: namelijk hoe het Internet aan het veranderen is, en al een tijdje niet meer hetzelfde netwerk is als waar we in de jaren 90 (en voor sommigen jaren 80) mee begonnen. Ik begin me namelijk steeds meer te realiseren dat er een totaal nieuwe generatie is opgegroeid voor wie internet begint en eindigt met Gmail, Facebook,nu.nl, Instagram, en Tinder, voor wie Internet gelijk staat aan social media, de generatie van Netflix. Er zijn, vooral sinds de hevige opkomst van de smartphone een jaar of 8 geleden (https://www.statista.com/...-to-end-users-since-2007/) een aantal dingen heel rap aan het veranderen. Het woord 'netneutraliteit' neemt hierin een belangrijke plaats in.

Ik hoop dat ik een beetje de sfeer van het internet van 25 jaar geleden heb kunnen neerzetten voor degenen die het niet meegemaakt hebben. Het was, tenslotte, de geest en de spirit waaruit ook het mooie Tweakers.net geboren is, en nog steeds voortleeft!

Reacties


Door Tweakers user walteij, donderdag 11 januari 2018 09:39

De ICQ geluidjes
Ik kan me ook nog herinneren dat ICQ standard de optie had om voor iedere toetsaanslag een ouderwets typemachine geluid te maken.
Het probleem daarbij was alleen dat ik (toen al) sneller tikte dan dat mijn geluidskaart en computer aankonden, waardoor de computer enorm traag werd en de tekst pas 10 seconden nadat ik klaar was met typen volledig werd getoond.

Gamen via clanbase kon, maar wij hadden in de buurt gewoon een groepje fanatieke gamers zitten. Via scouting mochten we dan wel eens een nachtje gebruik maken van het clubhuis, zodat we van zaterdagavond t/m zondagmiddag over een 10 Mbit coax network.
Als je dan dreigde te verliezen, hoefde je alleen maar de kabel van de NIC van je buurman los te koppelen (zodat deze niet getermineerd werd) om ervoor te zorgen dat het hele spel op zijn gat ging.
Doom en Heretic over IPX/SPX, wat hebben we daar een plezier aan gehad.

Door Tweakers user Znorkus, donderdag 11 januari 2018 10:35

Ach ja prachtig die coax netwerken. IPX! Na de spareribs om 21:00 op vrijdag konden we rond 03:00 beginnen met gamen, en van veel slapen kwam er dan het hele weekeind weinig terecht. Goeie herinneren aan Rise of the Triad. Wat een chaos, als iedereen met drunken missiles aan het smijten was :D

[Reactie gewijzigd op donderdag 11 januari 2018 10:36]


Door Tweakers user onok, donderdag 11 januari 2018 16:35

Je verhaal is heel herkenbaar, behalve het gamen op clanbase gebeuren. Ik ken dat niet, en ik ken ook niemand die er op zat. Wij gingen (nog steeds trouwens) naar lanparties toe, want internet was bij ons alleen maar maar beschikbaar via de telefoonlijn :P
We hebben zelfs nog een tijdje een LAN gehad met alleen coax kabels :P

Door Tweakers user SpoekGTi, donderdag 11 januari 2018 18:07

Ik weet nog goed dat je Gamepoint had om online te gamen kon je inbellen tegen lokaal tarief op gameservers zodat je Quake 2 kon doen via je Dail UP.

Voor mijn kinderen is Internet net zo gewoon als water uit de kraan.


Door Tweakers user Mevius, donderdag 11 januari 2018 23:47

onok schreef op donderdag 11 januari 2018 @ 16:35:
Je verhaal is heel herkenbaar, behalve het gamen op clanbase gebeuren. Ik ken dat niet, en ik ken ook niemand die er op zat. Wij gingen (nog steeds trouwens) naar lanparties toe, want internet was bij ons alleen maar maar beschikbaar via de telefoonlijn :P
We hebben zelfs nog een tijdje een LAN gehad met alleen coax kabels :P
Heb jij niet ooit een website gehad waar je compilatiefilmpjes van lan-parties verzamelde?

Leuke herkenbare blogpost trouwens! Kleine correctie, 'ohoh' hoorde je bij een nieuw bericht, wanneer er iemand online kwam hoorde je een kloppend geluidje als ik me goed herinner.

[Reactie gewijzigd op donderdag 11 januari 2018 23:49]


Door Tweakers user Elite25, vrijdag 12 januari 2018 08:17

Mooi nostalgisch verhaal dat je neergezet hebt. Chapeau!

Wat betreft je reflecties aan het eind. Ik heb gemerkt dat de signaal/ruis verhouding op het internet erg hard aan het veranderen was. Vroeger zaten er alleen nerds/geeks/technici op het internet.

Je had ook alternatieven voor Google die gewoon beter werkte; die geen irritante advertenties op de eerste 2 pagina's zetten of van een AND search een OR search maakte.
Maar dit is al een geaccepteerd kwaad. Het gaat alleen maar verder. Mensen die doen alsof ze iets weten, geschiedvervalsing, FAKE nieuws.. De ruis blijft maar toenemen.

Het begint een specialisme te worden om door de ruis heen te kunnen prikken en focus-kunnen-houden is het nieuwe IQ geworden.

Door Tweakers user thur, vrijdag 12 januari 2018 09:12

Mooi verhaal, herkenbaar!

Doom spelen op het bedrijfsnetwerk tijdens de nachtdienst. Installeren vanaf 3 floppys en tegen de ochtend weer verwijderen :D Elkaar in de haren vliegen wie de 386DX mocht gebruiken ipv. de SX. Co-processors, net wat snellere modems kopen, hoge telefoonrekeningen vanwege het 24/7 inbellen. OS2 draaien, loodzware IBM toetsenborden,MFM drives etc. Op HCC dagen contacten leggen en rommelen met allerlei hardware al dan niet gedumpt door bedrijven. Mooie tijd maar inmiddels is het internet volwassen geworden. Tijd om een nieuwe versie te bouwen :)

Door Tweakers user fockarty, vrijdag 12 januari 2018 14:30

vroeger ja, was mooi Stickmud spelen niks plaatjes alleen tekst... ouders boos omdat de telefoonlijn hele avond bezet was :-)... ergens in 95 ofzo bij xs4all, die zaten toen nog in een meterkast op de Prins Hendrik kade...

Tijd (paar jaar) terug nog ergens gelezen dat de 16 jarigen liever een week zonder stromend water zitten dan een week zonder internet..

Door Tweakers user SpoekGTi, zondag 14 januari 2018 11:13

thur schreef op vrijdag 12 januari 2018 @ 09:12:
Mooi verhaal, herkenbaar!

Doom spelen op het bedrijfsnetwerk tijdens de nachtdienst. Installeren vanaf 3 floppys en tegen de ochtend weer verwijderen :D Elkaar in de haren vliegen wie de 386DX mocht gebruiken ipv. de SX. Co-processors, net wat snellere modems kopen, hoge telefoonrekeningen vanwege het 24/7 inbellen. OS2 draaien, loodzware IBM toetsenborden,MFM drives etc. Op HCC dagen contacten leggen en rommelen met allerlei hardware al dan niet gedumpt door bedrijven. Mooie tijd maar inmiddels is het internet volwassen geworden. Tijd om een nieuwe versie te bouwen :)
Ken het ook nog wel ja. Quake 1 spelen in het computerlokaal in elk vrij uurtje wat je had. De 'IT' er van school debiel maken met het aanpassen van de autoexec.bat zodat hij nooit door bootte naar Windows 3.11 :P

Door Tweakers user Salamanderr, donderdag 19 april 2018 10:18

Heerlijk om altijd van die nostalgische verhalen te lezen

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)